Trainingen
5 min read

Bezield Beeldend Therapeut

Naam
Datum
Locatie
Tijd
Prijs
Deze training is nog niet actief, binnenkort volgt meer info
Almere & Vlieland
5-daagse training
max. 6 deelnemers

Beeldende therapie gaan geven vanuit eigen bezieling en creatie-kracht

5-daagse training voor vaktherapeuten beeldend of kunstzinnig therapeuten beeldend om weer therapie te gaan geven met bezieling voor het beeldend werken. Het doel is de relatie tussen jezelf en het beeldend werken (weer) te voeden en te versterken. 


Deze training is geschikt voor mensen met zowel veel als weinig ervaring als vaktherapeut of kunstzinnig therapeut. Voor mensen die meer vanuit eigen ervaring en creatie-kracht therapie willen geven. Voor mensen die behoefte hebben aan (beeldende) inspiratie en nieuwe technieken en werkvormen.


Mensen zeggen weleens dat je iets met “hart en ziel” kunt doen. Het geeft aan dat iemand bevlogen is van wat hij of zij doet, gepassioneerd en geïnspireerd. Zijn of haar hart en ziel wordt erdoor wakker gemaakt, erdoor geraakt en alles klopt. Als vaktherapeut ben je deels zelf een instrument tijdens de therapie. Je werkt samen met de cliënt en het beeldend materiaal. Jouw eigen relatie met het beeldend werken en het proces van creëeren is hierbij van groot belang. Het is belangrijk deze relatie te onderhouden en te blijven voeden en inspireren.

Eigen (levens) energie en beeldend therapeuten-bloed gaat weer stromen

Een aantal jaar geleden merkte ik zelf dat ik beeldend werken nog wel leuk vond, maar het beperkte zich ook tot het beeldend werken met cliënten. “Ik ben al zoveel creatief bezig met cliënten” was het argument wat ik gebruikte naar mijzelf. Ik maakte geen tijd meer voor mijzelf en ik mistte uiteindelijk mijn eigen plezier in het creëeren. Ik merkte daardoor ook dat ik minder goed een instrument kon zijn in het contact met cliënten.


Ik ben op zoek gegaan naar materialen, methodes en technieken die dicht bij mij lagen, waarin ik mij echt kon uiten en waardoor mijn eigen beeldend proces opeens weer ontzettend belangrijk werd. Daardoor ging ik ook weer anders met cliënten werken, meer vanuit mijzelf, mijn hart en ziel, mijn ervaringen en veel meer in contact met mijn eigen creatie-kracht.

In de loop van de jaren heb ik een schat aan prachtige beeldende technieken (meditatief en expressief) ontdekt en ook zelf ontwikkeld. Technieken waar mijn levensenergie en (therapeuten)bloed van gaan stromen en waarmee ik veel cliënten begeleid.

In deze training ga je op zoek naar jezelf en naar die manier van beeldend werken waar jouw levensenergie van gaat stromen. Daarnaast staan we regelmatig stil bij het inzettten van alle technieken en werkvormen tijdens het werken als therapeut. Het doel is de relatie tussen jezelf en het beeldend werken te voeden en te versterken. Ik hoop dat je door middel van de ervaring weer ontzettend geïnspireerd raakt en (weer) vanuit hart en ziel gaat werken met cliënten.

Hoe zien de dagen eruit?

Dag 1:  “Connect to yourself”
- Beeldende introductie en kennismaking
- Art journaling
- Op avontuur met beeldend materiaal in achtergronden (een kaleidoscoop aan allerlei toevalstechnieken)
- Start van een persoonlijk beeldend werk waarbij we een gezichtsafdruk maken in alginaat

Dag 2:  “Connect to (your) nature”
Deze dag vindt volledig buiten in de natuur op het eiland Vlieland plaats. Uiteraard wel een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden.
- Zelf maken van ei-tempera verf met pigmenten
- Schilderen bij en met de zee
- Soulscape (zielelandschap) maken met cobra verf (olieverf op waterbasis)

Dag 3: “Connect to your innerself”
Op deze dag laat ik je kennismaken met 2 beeldende technieken die meditatief gebruikt kunnen worden.
- De tekenbewegingsmethode (TBM) van Lida Floor en Didi Overman, met een toevoeging van mijzelf.
- De “Touch Drawing” van Deborah Koff Chapin

Dag 4:  “Connect to your playfull self”
Deze dag staat volledig in het teken van het gieten met acrylverf(mengsels), een bijna verslavende en ontzettend speelse toevalstechniek.
- Je leert diverse mengsels te maken
- Je leert wat een “swipe” is, een “dirty pour”, de “tree ring”, enz.

Dag 5: “Back to yourself”
Dit is de laatste dag van de training en we sluiten af met een mixed media beeldend werk waarin je de gezichtsafdruk van de eerste trainingsdag gaat verwerken.
- Je maakt een combinatie van materialen en technieken, wat resulteert in een uniek en eigen beeldend werk.
- We staan stil bij hoe je geïnpsireerd kunt blijven en hoe je jezelf als instrument steeds kunt blijven voeden.

Thuis ga je aan de slag met je art journal, je gaat het beeldend werken meer integreren in je dagelijks leven en op zoek naar inspiratie in jezelf. Tussen de trainingsdagen door zullen we contact houden via een een besloten digitaal medium. Zo kun je altijd vragen stellen, dingen delen, enz.

Praktische gegevens

Locaties:

1. EchD, de Steiger 77, 1324 KW, Almere Haven

2. Vlieland

Deelnemers:

Max. 6 deelnemers. We werken in een kleine groep, zodat ik voldoende tijd en aandacht heb om een ieder en diens eigen proces te begeleiden.

Studiepunten:

Accreditatie is aangevraagd

No items found.

Onze community aan het woord

Een hoop bezoekers van EchD gingen jou voor. Laat je inspireren door de ervaringen van anderen.

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare."

Sandra Hoogenberg

Position, Company name

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare."

Floris Nevelen

Position, Company name

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare."

Sandra Hoogenberg

Position, Company name

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare."

Floris Nevelen

Position, Company name